Πρόσωπα και γεγονότα. Του Ντίνου Παπαντωνίου
Ας κάνουμε μια ιστορική Αναδρομή με τα Βασικά Νομοσχέδια από το 1833

Τι εξαιρετικό πράγμα μπορεί να είναι τα βιβλία. Σε κάνουν να βλέπεις μέρη όπου συμβαίνουν υπέροχα πράγματα στους ανθρώπους. Τότε το κεφάλι σου πάει προς άλλη κατεύθυνση, τα μάτια σου ανακαλύπτουν αθέατες μέχρι τότε προοπτικές. Και αρχίζεις να κάνεις στον εαυτό σου πολλές ερωτήσεις. *Andrea Camilleri

Επέλεξα  αυτά τα λόγια του Andrea με αφορμή την εκδήλωση της ελληνικής λέσχης αστυνομικής λογοτεχνίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι. 

Ο Αντρέα Καμιλλέρι (Andrea Calogero Camilleri, 1925-2019) ήταν Ιταλός συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ιδιαίτερα γνωστός για τα αστυνομικά μυθιστορήματά του με κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο. Αναγνωρίστηκε σε μεγάλη ηλικία και  ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς Ιταλούς συγγραφείς, με εκατομμύρια αναγνώστες και  για την τηλεοπτική μεταφορά των έργων του.Οπως η σειρά με τον Μονταλμπάνο,.

Η Ελληνική Λέσχη Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ),  το Σάββατο 3 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Αχίλλειον, πραγματοποίησε  μια ημερίδα με θέμα “Ανατομία της κοινωνίας μέσα από την αστυνομική λογοτεχνία”. Οι συγγραφείς Γιάννης Πανούσης, Γιάννης Μόσχος, Άντυ Βρόσγος, Έρικα Αθανασίου και Γρηγόρης Αζαριάδης και άλλοι συγγραφείς της λέσχης μας χάρισαν μια εξαιρετική βραδιά. Ο καθένας με τον δικό του λόγο μας μύησε στην αστυνομική λογοτεχνία. Μάθαμε πώς  η αστυνομική λογοτεχνία σκιαγραφεί την κοινωνία στην εκάστοτε εποχή και τόπο.

Το Λουτράκι ως τόπος, έχει τα δικά του συμβολικά κεφάλαια. τόσο υλικά, (όπως κτίρια, μνημεία, τοπία) όσο και άυλα (όπως ιστορίες, μνήμες, συναισθήματα, ιδέες), τα οποία μαζί δημιουργούν μια μοναδική φυσιογνωμία που αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.

Ένα σημαντικό συμβολικό κεφάλαιο για κάθε τόπο, είναι και οι άνθρωποι των γραμμάτων, της επιστήμης, των τεχνών, καθώς η παρουσία και το έργο τους προσδίδουν πολιτισμική αξία, κύρος και ταυτότητα στην κοινωνία. Grazie Professore.

Αυτοδιοίκηση ή Ετεροδιοίκηση;

Νέος κώδικας για την αυτοδιοίκηση.

Εδώ και χρόνια ο μεγάλος Έλληνας, Μανώλης Γλέζος, παλαίμαχος αυτοδιοικητικός, πρώην πρόεδρος στη γενέτειρά του, την Απείραθο Νάξου, είχε αποφανθεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει Καταργηθεί και έχει καταντήσει "Ετεροδιοίκηση".

Ας κάνουμε μια ιστορική Αναδρομή με τα  Βασικά Νομοσχέδια από το 1833

1833 Βασιλικό Διάταγμα της Βαυαρικής Αντιβασιλείας: Η τοπική αυτοδιοίκηση εισάγεται επίσημα με το Βασιλικό Διάταγμα της 27ης Δεκεμβρίου 1833, που διαιρεί την Ελλάδα σε δήμους, επαρχίες και νομούς και καταργεί τις κοινότητες.

Νόμος ΔΝΖ΄ (4057)/1912: Αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης επί κυβέρνησης Ελευθέριου Βενιζέλου, με καθιέρωση των κοινοτήτων ως νέου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης παράλληλα με τους δήμους. Ήταν η πρώτη σημαντική αναδιάρθρωση μετά το 1833.

Νόμος 2539/1997 - Πρόγραμμα «Καποδίστριας»: Μεταρρύθμιση που συγχώνευσε πολλές κοινότητες σε μεγαλύτερους δήμους για βελτίωση της διοίκησης. Καθιέρωσε τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ με 910 δήμους και 124 κοινότητες, καταργώντας τις επαρχίες και εισάγοντας δημοτικά διαμερίσματα. Το καθεστώς αυτό ίσχυσε μέχρι το 2010

Νόμος «Καλλικράτης» (2010): Αντικατέστησε το σχέδιο «Καποδίστριας», με νέα διοικητική διαίρεση, περαιτέρω συγχωνεύσεις και αναδιοργάνωση των ΟΤΑ(332Δήμοι) και καθιέρωση της περιφερειακής διοίκησης. Δεκατρείς περιφέρειες.

 Έχω γράψει για την « κοπτοραπτική» του ψευδοκράτους, στη Μακεδονία, το Αιγαίο, το Ιόνιο, τον Μοριά. 

Νόμος «Κλεισθένης» (2018): Μία ακόμα Μεταρρύθμιση στη λογική του αθηναϊκού κράτους.

 Στα διακόσια χρόνια λοιπόν είχαμε  πέντε μεταρρυθμίσεις, χιλιάδες άρθρα, υπουργικές αποφάσεις, (ν)τροπολογίες και φτάσαμε το 2025,οι περιφέρειες μετά από δεκαπέντε χρόνια να μην έχουν έναν προϋπολογισμό με δικά τους έσοδα και γι αυτό παραμένουν ένας θεσμός, που λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του αθηναϊκού κράτους. Το ίδιο και οι δήμοι που το μόνο έσοδο είναι τα ανταποδοτικά.   

Την προηγούμενη εβδομάδα διαβάσαμε για τον νέο ενιαίο κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχει ενδιαφέρον να ακούσει κανείς τις απόψεις των αιρετών μας στην κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ –ΕΝΠΕ.

 https://www.youtube.com/watch?v=17jiQT0FLn4

Με μεγάλη δυσκολία ξεχωρίζει κανείς δυο-τρεις ομιλίες με θέσεις για μία πραγματική μεταρρύθμιση. 

Εις την πατρίδα μας;

Η κυβέρνηση με νόμο μικραίνει τα όρια των οικισμών κάτω των 2 χιλιάδων κατοίκων και εν μια νυκτί, οικόπεδα μετατρέπονται σε χωράφια.

Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αυτά που λέει Ο Ηρακλής Πυργιανάκης αρχιτέκτονας – μηχανικός, με ειδίκευση στην πολεοδομική και οικιστική νομοθεσία, στο ράδιο 984.

https://www.radio984.gr/post/ir-pyrgianakis-i-alitheia-gia-to-p-d-oikopedon-se-chorafia-ki-i-parpalanisi-tou-ypen-kai-tou-s-t-e/

 Για το  ίδιο θέμα και ο Δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλης Λύκος , 

https://www.radio984.gr/post/v-lykos-me-p-d-yfarpagi-gis-kai-chora-pou-ginetai-choros/ 

Η Ελλάδα είναι τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ποσοστό των πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού,

Eurostat: Η Ελλάδα τρίτη στην Ε.Ε. στο ποσοστό πολιτών σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού - Αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη - The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση

Τα φιλοδωρήματα, τα επιδόματα, γίνονται η «φωλιά για τα ανθρωπάρια» όπως έλεγε ο Νίτσε, όταν αναφερόταν στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παγιδεύσουν την ανθρώπινη δράση  με τις ευνουχιστικές ψαλίδες και  τις εξαγορές συνειδήσεων, οι οποίες  τους αποτρέπουν από  κάθε  θέληση για ζωή και αξιοπρέπεια.

Τα οικονομικά ψίχουλα δεν αποτελούν οικονομική βοήθεια, ούτε θεραπεύουν τη φτώχεια, είναι ο υπολογισμένος χρόνος που σχηματίζει νησίδες εξάρτησης, και με το πρόσωπο της πρόσκαιρης οικονομικής  παροχής  οργανώνεται   μια  συχνότητα  καταστολής μ’ έναν άλλο τρόπο.  Και ο κύριος Μητσοτάκης  αισθάνεται ικανοποιημένος ή καλύτερα περήφανος  να βλέπει τους πολίτες να μεταμορφώνονται εξαρτημένοι από  κρατικά φιλοδωρήματα και να συλλέγουν νεκρές διάρκειες της ζωής τους, εξαγοράζοντας   παράλληλα  με αυτόν τον τρόπο  τις συνειδήσεις τους και τις ψήφους τους.

*Απόστολος Αποστόλου