Formula 1, Νικόλας Τομπάζης: Ο άνθρωπος που καθορίζει το μέλλον του σπορ
Ρίχνουμε μια ματιά στη ζηλευτή καριέρα του νέου Διευθυντή Μονοθεσίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε τη χαρά ως Έλληνες να έχουμε πολλούς συμπατριώτες μας που συμμετέχουν και διακρίνονται στον μαγικό κόσμο της Formula 1. Μπορεί να μην έχουμε οδηγούς που να φτάνουν στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, έχουμε όμως πολλούς τεχνικούς.

Ο πιο γνωστός, πιο επιτυχημένος εξ αυτών είναι δίχως αμφιβολία ο Νικόλας Τομπάζης. Γιος του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Απριλίου του 1968. Τριάντα-ένα χρόνια μετά, αποφοίτησε από το Trinity College του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ με πτυχίο στην εφαρμοσμένη μηχανική και το 1992 πήρε διδακτορικό στην αεροναυπηγική από το Imperial College του Λονδίνου, εκεί όπου «εκκολάπτονται» οι σημαντικότεροι αεροδυναμιστές της Formula 1.

Μόλις μήνες αργότερα έπιασε δουλειά στην Benetton με αυτό το ρόλο και το 1994 προήχθη σε επικεφαλής αεροδυναμικής. Το 1997 ήρθε το μεγάλο βήμα, ντύθηκε στα κόκκινα της Scuderia Ferrari και ήδη από το 1998 είχε κι εκεί τον ρόλο του επικεφαλής αεροδυναμικής.

Το 2004, έχοντας ζήσει μεγάλες στιγμές ως κομμάτι της περίφημης Dream Team της ιταλικής ομάδας, πήρε μετεγγραφή στην «αιώνια αντίπαλο», τη McLaren. Αρχικά στο τιμόνι του τμήματος αεροδυναμικής κι ένα χρόνο μετά ως project chief director. Ίσως να έχετε παρατηρήσει ήδη το μοτίβο που τον ήθελε και στους τρεις προαναφερθέντες σταθμούς της καριέρας του, να έχει αναβάθμιση μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη της συνεργασίας.

Το 2006 ήρθε η απρόσμενη για πολλούς επιστροφή στο Μαρανέλο. Δεν γίνεται συχνά η διαδρομή Ferrari-McLaren-Ferrari. O Νικόλας την έκανε και ήταν επικεφαλής σχεδιασμού έως και το 2014!


Η διετία 2016-2017 τον βρήκε επικεφαλής αεροδυναμικής στη Manor F1 και από το 2018, είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Μέχρι πρότινος, ο ρόλος του ήταν αυτός του Υπεύθυνου Τεχνικών Θεμάτων Μονοθεσίων. Σημαντικός ρόλος, αφού επί της ουσίας κλήθηκε να σχεδιάσει το μέλλον του σπορ, με τις αλλαγές τεχνικών κανονισμών που εφαρμόστηκαν πέρυσι - ίσως τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Formula 1!

Το εξαιρετικό αποτέλεσμα αυτών, οι αδιαμφισβήτητες ικανότητές του αλλά και ο ταπεινός του χαρακτήρας ήταν στοιχεία που ο νέος Πρόεδρος της FIA Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ δεν μπορούσε να αγνοήσει. Έτσι, ενώ συνήθως τέτοιες αλλαγές… εποχής σε ανθρώπους σε τόσο σημαντικούς ρόλους φέρνουν και κύματα αλλαγών στους οργανισμούς, με πολλές αλλαγές προσώπων, στην περίπτωση του Νικόλα συνέβη το αντίθετο.

Ο νέος Πρόεδρος της FIA όχι απλά δεν σκέφτηκε να φέρει άλλον στη θέση του αλλά του εμπιστεύτηκε τη νέα θέση του Διευθυντή Μονοθεσίων της FIA, με τέσσερις επί μέρους διευθυντές να λογοδοτούν σε αυτόν. Κοινώς, του έδωσε τα κλειδιά του μαγαζιού σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των αγώνων.

Εμείς, έχοντας τη χαρά να βλέπουμε ένα συμπατριώτη μας σε ένα τόσο νευραλγικό ρόλο στο κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ του πλανήτη και ακόμα περισσότερο, έχοντας την τιμή να μιλάμε μαζί και να μας αφιερώνει μέρος του πολύτιμου χρόνου κάθε φορά που βρισκόμαστε στις πίστες της F1, δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον Νικόλα Τομπάζη!

Πάνος Σεϊτανίδης

gazzetta.gr