Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, αναφορικά με τις ανησυχίες για τη δυνατότητα δόμησης στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων της χώρας. Σε συνέντευξή του στην Απογευματινή της Κυριακής, ξεκαθαρίζει ότι οι οικοδομικές άδειες εξακολουθούν να εκδίδονται κανονικά, βάσει του ισχύοντος πλαισίου και των παλιών ορίων των οικισμών, μέχρι να ολοκληρωθούν τα νέα Τοπικά ή Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και να εκδοθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.
«Δεν αλλάζει τίποτα μέχρι να εγκριθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Όλα ισχύουν όπως ίσχυαν και πριν από την έκδοση του νέου ΠΔ», υπογράμμισε ο υφυπουργός, βάζοντας τέλος στη φημολογία περί «οικοπέδων που έγιναν χωράφια μέσα σε μια νύχτα».
Τι προβλέπει το νέο ΠΔ και γιατί απορρίφθηκε η ζώνη Γ
Ο κ. Ταγαράς εξήγησε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την οριοθέτηση οικισμών δεν φέρνει άμεσες αλλαγές, αλλά κατευθύνσεις προς τους μελετητές των πολεοδομικών σχεδίων για το πώς θα πρέπει να οριοθετηθούν οι μικροί οικισμοί, με βάση τις δεσμευτικές γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Το αρχικό σχέδιο του ΥΠΕΝ πρότεινε τέσσερις ζώνες: Α, Β, Β1 και Γ, όμως το ΣτΕ έκρινε τη ζώνη Γ ως μη νόμιμη, καθώς η οριοθέτηση πρέπει να βασίζεται σε προεδρικά διατάγματα και όχι σε παλιές νομαρχιακές αποφάσεις, οι οποίες έχουν κριθεί αναρμόδιες. Έτσι, η ζώνη Γ (η «εξωτερική» περιμετρική ζώνη γύρω από τον οικισμό) δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται για έκδοση οικοδομικών αδειών.
Νέα νομοθετική ρύθμιση για την εξωτερική ζώνη
Ωστόσο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με στόχο να αποκαταστήσει τα δικαιώματα δόμησης για ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στην εξωτερική ζώνη Γ. Όπως τόνισε ο κ. Ταγαράς:
«Θα επιχειρήσουμε να ενσωματώσουμε σημαντικό αριθμό αδόμητων ακινήτων που έχουν γεωγραφική, πραγματική ή οικιστική σχέση με τον οικισμό, μετά από τεκμηρίωση και επιστημονική μεθοδολογία. Υπάρχουν πολεοδομικά εργαλεία για να μπει τάξη στον χώρο».
Τι ισχύει για τις ζώνες Α, Β και Β1
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντός των ζωνών Α, Β και Β1 δεν επηρεάζονται από το νέο πλαίσιο. Η ζώνη Α αφορά τον ιστορικό πυρήνα προ του 1923, η Β το συνεκτικό τμήμα από το 1923 έως το 1983 και η Β1 το διάσπαρτο τμήμα της ίδιας περιόδου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό:
«Οι πολίτες στις ζώνες αυτές συνεχίζουν να χτίζουν όπως και σήμερα, με τα ίδια όρια αρτιότητας και το ίδιο καθεστώς».
Τάξη στον χώρο, ασφάλεια δικαίου
Ο Νίκος Ταγαράς επανέλαβε τη βούληση του υπουργείου να θέσει τάξη στις πολεοδομικές εκκρεμότητες δεκαετιών, υπογραμμίζοντας πως το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου για όλους — πολίτες και διοίκηση.
«Δεν ήρθαμε να αφαιρέσουμε δικαιώματα, αλλά να κατοχυρώσουμε αυτά που υπάρχουν με τρόπο σύννομο, επιστημονικό και λειτουργικό», κατέληξε.
Πηγή: Απογευματινή της Κυριακής