Το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο τίθενται νέοι κανόνες για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω από 2000 κατοίκους, αποκαθιστά εκκρεμότητα πολλών ετών αλλά και την ασφάλεια δικαίου για τα όρια των οικισμών, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο σχετικώς με τα ερωτήματα που εγείρονται μετά την έκδοσή του.
Εξήγησε ότι το ΠΔ καθορίζει μεθοδολογία οριοθέτησης καθώς η υφιστάμενη κατάσταση δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών και τις αξίες της περιουσίας τους, αφού υπάρχουν χωριά και μικροί οικισμοί και άλλοι, που κινδυνεύουν οποιαδήποτε στιγμή να ακυρωθούν. Διαβεβαίωσε δε, ότι όχι μόνο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, αλλά αντιθέτως θα βάλει σε τάξη σε ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για 100 χρόνια.
Ο αρμόδιος υφυπουργός,διαβεβαίωσε επίσης ότι «σε καμία περίπτωση δεν θίγονται αρτιότητες που υφίσταντο μέχρι χθες» και ενημέρωσε επίσης πως έως ότου εκδοθεί το ΠΔ, ισχύουν ακριβώς τα ίδια με σήμερα σχετικώς με την έκδοση αδειών δόμησης και θα ισχύουνέως την έκδοση των 245 τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων.
«Θέλω να τονίσω κατηγορηματικά, όσοι είναι μέσα στον οικισμό σήμερα και όσα οικόπεδα, μετά την επαναοριοθέτηση, θα είναι μέσα στον οικισμό, ανεξαρτήτως Ζώνης, όσα οικόπεδα είναι άρτια σήμερα μέσα στον οικισμό, και αύριο θα είναι μέσα στα όρια του οικισμού, ανεξαρτήτως Ζώνης, εντός οικισμού, ό,τι αρτιότητες υφίστανται σήμερα, ισχύουν απολύτως και για τα πάντα, και αύριο. Άρα, δεν αλλάζει η αρτιότητα, δεν αυξάνουμε την αρτιότητα, γιατί αν βάζαμε πάνω από δύο στρέμματα, προφανώς, κανένα δεν θα χτιζόταν. Ξαναλέω, ό,τι χτίζει σήμερα, με τους όρους δόμησης, για οικόπεδα που είναι μέσα στον οικισμό, και θα είναι μέσα στον οικισμό που θα επαναοριοθετηθεί, οι ίδιοι όροι δόμησης, οι ίδιες αρτιότητες παραμένουν», ανέφερε συγκεκριμένα.
Περαιτέρω διευκρίνισε ότι ήταν απολύτως αναγκαίο να εκδοθεί το ΠΔ αφού το ΣτΕ έκρινε ότι οι νομάρχες ήταν αναρμόδιοι να οριοθετήσουν οικισμούς, με συνέπεια να υπάρξει ακυρότητα ορίων των οικισμών που είχαν ορισθεί με το καθεστώς αυτό.
Ο κ. Ταγαράς ενημέρωσε τη Βουλή ότι για το θέμα που υπάρχει στη Ζώνη Γ, ωστόσο από το υπουργείο γίνεται επιστημονική και τεκμηριωμένη επεξεργασία σύμφωνα με το ΣτΕ.
Σχετικώς με τα τοπικά σχέδια με βάση τα οποία θα γίνει η επαναοριοθέτηση των οικισμών, ο αρμόδιος υφυπουργός σημείωσε ότι «Δεν πάμε να οριοθετήσουμε από δω για το κάθε χωριό, που έχει την ιδιαιτερότητά του, αλλά δίνουμε κίνητρα, κριτήρια και προδιαγραφές, κάθε τόπος με τα χαρακτηριστικά του, μέσα από κανόνες, να τα αναδείξει και όλα αυτά να τα σχεδιάσουμε στο τέλος με ασφάλεια» και καταλήγοντας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ερημώσουν τα χωριά, απεναντίας θέλει να ενισχυθούν, αλλά αποκαθιστώντας την ασφάλεια .
cnn