Τον Ιούνιο ξεκινά η κατασκευή του εργοστασίου της Cenergy στο Μέριλαντ των ΗΠΑ
H μητρική εταιρεία που έχει ως θυγατρική την Fulgor κατασκευάζει εργοστάσιο στις ΗΠΑ. Άρθρο του Χάρη Φλουδόπουλου.

Τον Ιούνιο ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του νέου εργοστασίου παραγωγής χερσαίων καλωδίων μέσης και χαμηλής τάσης στο Μέριλαντ των ΗΠΑ από την εταιρεία Cenergy όπως ανέφερε η διοίκηση της εισηγμένης κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Παρά το "πάγωμα" που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση Τραμπ στα υπεράκτια αιολικά, η επένδυση της ελληνικής εταιρείας δεν επηρεάζεται, καθώς αφορά την παραγωγή χερσαίων καλωδίων μέσης και χαμηλής τάσης — προϊόντων που παρουσιάζουν έντονη ζήτηση, ειδικά στα ανατολικά παράλια των ΗΠΑ.

Η επένδυση, ύψους 300 εκατ. δολαρίων, σχεδιάστηκε μετά από τέσσερα χρόνια μελετών, με στόχο να ανταποκριθεί στη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη των ΗΠΑ για καλώδια διανομής ρεύματος σε αστικές περιοχές. Όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση της Cenergy, το νέο εργοστάσιο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλάνο διεθνούς ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο την ενεργειακή μετάβαση, τον εξηλεκτρισμό και τις υποδομές.

"Δεν είχαμε λόγο να τροποποιήσουμε το σχέδιό μας, γιατί έτσι κι αλλιώς η παραγωγή αφορά χερσαία καλώδια και όχι υποβρύχια για offshore αιολικά", τόνισαν στελέχη της εταιρείας, εξηγώντας ότι η ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όπου διαμένουν περίπου 150 εκατ. άνθρωποι, έχει τρομακτικές ανάγκες σε υποδομές μεταφοράς ενέργειας. Η έλλειψη τοπικών παραγωγικών μονάδων επιβαρύνει το χρονοδιάγραμμα των έργων, με τις παραδόσεις να ξεπερνούν σήμερα τις 50 εβδομάδες.

Η Cenergy στοχεύει να καλύψει αυτό το κενό, έχοντας ήδη προχωρήσει στην επιλογή οικοπέδου, την ανάθεση του project management και την προμήθεια εξοπλισμού. Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2027, με την εταιρεία να έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για πιστοποιήσεις από μεγάλους πελάτες όπως η Dominion, ώστε το εμπορικό σκέλος να είναι έτοιμο άμεσα με την έναρξη της παραγωγής. Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, η νέα επένδυση αναμένεται να προσθέσει κύκλο εργασιών 250 με 300 εκατ. δολάρια από τα μέσα του 2027, με την πλήρη ενσωμάτωση και το ramp up της παραγωγής να ολοκληρώνεται το 2028.

Ανθεκτική μερισματική πολιτική
Η διοίκηση της Cenergy, ξεκαθάρισε πως η μερισματική πολιτική της εταιρείας θα παραμείνει σταθερή, καθώς η κερδοφορία προβλέπεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. "Είμαστε σταθερά τοποθετημένοι στο χώρο της ενεργειακής μετάβασης, έχουμε διαφοροποιημένο ανεκτέλεστο έργων και διατηρούμε υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές", σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Πράγματι, το ανεκτέλεστο του ομίλου φτάνει τα 3 δισ. ευρώ μόνο στο κομμάτι των καλωδίων, προσφέροντας ορατότητα στην παραγωγική λειτουργία έως και το 2028. Ταυτόχρονα, η παραγωγική ικανότητα στις εγκαταστάσεις της Κορίνθου και της Θήβας έχει διπλασιαστεί, με τη λειτουργία επιπλέον μονάδων να αυξάνει κατακόρυφα την αποδοτικότητα.

Τοποθετημένη για την ενεργειακή μετάβαση
Η Cenergy είναι τοποθετημένη ώστε να παίξει ρόλο-κλειδί  στην υλοποίηση έργων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση. Από τις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις μέχρι την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και τα βιοκαύσιμα, ο όμιλος έχει καταφέρει να συνδέσει την παραγωγική του βάση με τη νέα ενεργειακή πραγματικότητα. Ενδεικτικό είναι το έργο μεταφοράς CO₂ στην Ολλανδία —το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη— που υλοποιήθηκε με σωλήνες της Σωληνουργείας Κορίνθου (ΣΩΛΚ).

Η στρατηγική της εταιρείας δεν βασίζεται στην κατάκτηση μεριδίου αγοράς με κάθε κόστος, αλλά στην ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας. "Το ζητούμενο δεν είναι πόσα χιλιόμετρα καλωδίων παράγεις, αλλά πώς αξιοποιείς στο μέγιστο τη γραμμή παραγωγής", αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, με παραδείγματα από την Κόρινθο, όπου ο αριθμός μονωτικών μηχανών διπλασιάστηκε, οδηγώντας σε διπλάσιο αριθμό έργων.

Ο μετασχηματισμός συνεχίζεται
Ο όμιλος έχει ήδη δρομολογήσει νέα επένδυση στον Ελαιώνα Θηβών για την παραγωγή καλωδίων χαμηλής τάσης και οπτικών ινών, κατά το πρότυπο του εργοστασίου στη Ρουμανία. Οι νέες μονάδες προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και μειώνουν το κόστος παραγωγής, ενισχύοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα.

Στο μεταξύ, η ΣΩΛΚ συνεχίζει τη διεθνή της διείσδυση, με σημαντικά έργα να υλοποιούνται σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. Παρά τους περιορισμούς και τους δασμούς που έχουν θεσπιστεί κατά καιρούς, η εταιρεία παραμένει βασικός προμηθευτής για πελάτες όπως η Shell, η BP και η Equinor.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι το guidance της διοίκησης  για το προσαρμοσμένο EBITDA του 2025 κυμαίνεται μεταξύ 300-330 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου και της τοποθέτησης του ομίλου σε αγορές υψηλής ζήτησης και προστιθέμενης αξίας.

capital.gr