Η συνεδρίαση τους διεξάγεται μια μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την απόφαση να ξεκινήσουν άμεσα αλλά χωρίς απειλή κυρώσεων έναντι της Μόσχας οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, κάτι που σαφώς δεν ικανοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες και την πρόεδρο της Κομισιόν που ενημερώθηκαν σχετικά, αμέσως μετά από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Για "καλή" τηλεφωνική συνομιλία έκανε απλώς λόγο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που την περασμένη Παρασκευή πρότεινε σε περίπτωση μη επίτευξης εκεχειρίας νέες κυρώσεις που θα "στοχοποιήσουν" τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και το ρωσικό πετρέλαιο, όπως υπενθύμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας.
Αν και η ίδια απέφυγε επιμελώς να εκφράσει δημοσίως την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν "πίεσε" με απειλή μέτρων τον Πούτιν αυτή τη φορά, η Κάλλας ανέφερε προσερχόμενη στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ ότι "την προηγούμενη εβδομάδα ακούσαμε από τους Αμερικανούς ότι θα υπάρξουν συνέπειες [σ.σ. από τη μη επίτευξη εκεχειρίας]. Θέλουμε να μάθουμε ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες".
Για την ίδια, άλλωστε, και σε αντίθεση με τη ρωσική προπαγάνδα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις λειτουργούν και αποδίδουν καρπούς, ενώ σήμερα θα παρουσιαστεί σχετική ανάλυση των αρμόδιων υπηρεσιών της Ε.Εστους Ευρωπαίους υπουργούς "για το πώς επηρεάζουν τους Ρώσους". Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι διπλωμάτες χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών, καθώς οι κυρώσεις έχουν γίνει "επίπονες" και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και δύσκολα μπορούν πλέον να εξηγηθούν στη κοινή γνώμη αρκετών κρατών μελών της Ε.Ε.
Σημαντικό μέρος των σημερινών συζητήσεων θα επικεντρωθεί και στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα με αρκετούς υπουργούς Εξωτερικών να επισημαίνουν στις δηλώσεις τους την ανάγκη το Ισραήλ να επιτρέψει εκ νέου την διακομιδή από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας. "Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη" ανέφερε η Κάλλας, που υπενθύμισε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή βοήθεια προς τον Παλαιστινιακό λαό.
Θέμα "αγκάθι" της σημερινής συνεδρίασης ωστόσο θα είναι και η πρόταση της Ολλανδίας περί αναθεώρησης της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε – Ισραήλ. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών διατείνεται ότι έχει συγκεντρώσει αρκετά ικανοποιητικό αριθμό κρατών μελών υπέρ της πρότασής του. Χρειάζεται συνολικά 14 κράτη μέλη, ώστε να πείσει την Κομισιόν να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο, η Κάγια Κάλας δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των σημερινών συνομιλιών. Προηγούμενες, άλλωστε, σχετικές προσπάθειες δεν είχαν αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα.
capital