Ρέντη: Ακρωτηρίασαν το πόδι του αστυνομικού που τραυματίστηκε από φωτοβολίδα
Στον ακρωτηριασμό του ενός ποδιού στον αστυνομικό που τραυματίστηκε στον Ρέντη, προχώρησαν οι γιατροί.

Οι γιατροί προχώρησαν στον ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του 31χρονου αστυνομικού ο οποίος τραυματίστηκε από τη ναυτική φωτοβολίδα των χούλιγκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στου Ρέντη.

Ο άτυχος αστυνομικός νοσηλεύεται για πέμπτη μέρα στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Οι γιατροί του δίνουν σταθερές δόσεις κατασταλτικών φαρμάκων και χειρίζονται με ιδιαίτερα προσοχή τη θεραπεία του καθώς ελλοχεύει ο φόβος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Τι είναι το «τουρνικέ» που χορήγησαν στον 31χρονο αστυνομικό και τον κράτησε στη ζωή
Υπενθυμίζεται ότι στον 31χρονο αστυνομικό χορηγήθηκε «τουρνικέ», πρόκειται για ένα αιμοστατικό εξάρτημα που όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του 31χρονου αστυνομικού έχει πολύ χρήσιμη εφαρμογή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Πρόκειται για ένα είδος ταινίας ή ιμάντα που χρησιμοποιείται για να περιοριστεί και να διακοπεί η ροή του αίματος σε μία πληγή, ώστε να αποφευχθεί η ακατάσχετη αιμορραγία που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ο Αναστάσιος Γιακουμής, ειδικός παθολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star και εξήγησε πώς μπορεί να εφαρμοστεί το τουρνικέ.

«Εφαρμόζεται 5 με 10 εκατοστά πάνω από το σημείο του τραυματισμού, δηλαδή στο σημείο που θέλουμε να ελέγξουμε την αιμορραγία. Φτιάχνουμε τη θηλιά και περιστρέφουμε γύρω από το άκρο και κολλάμε το αυτοκόλλητο στο λουράκι» είπε ο κ. Γιακουμής για το τουρνικέ.

«Για να εξαντλήσουμε οποιοδήποτε περιθώριο χαλαρότητας, περιστρέφεται και ο μοχλός μέχρι και τρεις φορές, και ασφαλίζουμε με το λουράκι. Βλέπουμε εάν έχει σταματήσει λουράκι» συνέχισε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυτοσχέδια τουρνικέ είναι αποτελεσματικά έως και στο 60% των περιπτώσεων, όμως η χρήση τους πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε από άτομα που έχουν λάβει εκπαίδευση, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφής των ιστών.

newsbomb