24 Φεβρουαρίου 1981: Ο σεισμός των Αλκυονίδων που θυμάται το πανελλήνιο μέχρι σήμερα
Χτύπησε με τον πιο βίαιο τρόπο Αθήνα και Κόρινθο και έγινε πολύ αισθητός σε όλη τη χώρα. Εν έτι 2023 οι μνήμες παραμένουν ανεξίτηλες

Tο βράδυ της 24ης του Φλεβάρη του 1981 ο Εγκέλαδος χτυπά με μανία μια μεγάλη περιοχή, όταν 6,6 Ρίχτερ ταρακουνούν τις Αλκυονίδες ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου.

Η ΕΡΤ μετέδιδε εκείνο το βράδυ το 12ο από τα 20 επεισόδια από το «Φως του Αυγερινού», μιοα νουβέλα του Αλέξη Πάρνη που είχε διασκευάσει για την τηλεόραση και είχε σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις της θεαματικότητας. Ήταν από τα πρώτα σήριαλμε χρώμα στην ελληνική τηλεόραση και οι έγχρωμοι δέκτες ήταν ακόμα πανάκριβοι κι ελάχιστοι στα σπίτια. Πολλοί κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στο καφενείο που χωριού που διέθετε έγχρωμο δέκτη.


Το τηλεοπτικό πρόγραμμα διακόπηκε και από την τηλεόραση έγιναν εκκλήσεις στους πολίτες να μη μείνουν στα σπίτια τους.


Ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος και ανεκπαίδευτος και κρατικός μηχανισμός ανέτοιμος, καθώς δεν υπήρχαν σχέδια και οργάνωση για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Πολλοί βγήκαν στους δρόμους και πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους, σε πάρκα και πλατείες.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 00:30 της Τετάρτης, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, πάντα με έδρα τις Αλκυονίδες Νήσους στον Κορινθιακό Κόλπο, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και «ολοκλήρωσε» τις καταστροφές στα κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό.

Το διήμερο μεταξύ 24ης και 26ης Φεβρουαρίου οι πυροσβεστικές δυνάμεις, απεγκλώβισαν εκατοντάδες άτομα από ανελκυστήρες, βοήθησαν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, μετέφεραν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, απομάκρυναν ετοιμόρροπα αντικείμενα, ενώ επενέβησαν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών.

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 16:01 σημειώθηκε τρίτος σεισμός, με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ που προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην Ανθούπολη Περιστερίου.

Συνολικά 22.554 κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα, οι νεκροί έφτασαν τους 20, ενώ περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν.

 

athensvoice