Το άδοξο τέλος του εξ απορρήτων του Τσίπρα
Το ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, οι αποκαλύψεις Μιωνή και η χαριστική βολή για το ΣΥΡΙΖΑ - Channel.

Ομόφωνα ένοχος (από 13 μέλη) κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο τόσο ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες το έτος 2016, όσο και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Σε ένα άλλο κόμμα, αυτό θα ήταν το τέλος του Νίκου Παππά, αφού θα είχε τεθεί αυτομάτως εκτός ψηφοδελτίων. Αλλά στην περίπτωσή του και στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό δεν θα συμβεί. Γιατί;

Γιατί ο Νίκος Παππάς δεν ενεργούσε ποτέ μόνος και ποτέ με δική του πρωτοβουλία. Ηταν ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, άλλοι θα πουν ο άνθρωπος για τις "βρώμικες δουλειές" του Αλέξη Τσίπρα. Είναι αδύνατον για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να τον εξαφανίσει- γι΄αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Παππάς "κρατάει τον Τσίπρα"- αν και τα τελευταία χρόνια τον έχει θέσει στο περιθώριο.

Το ταξίδι με Αρτεμίου στην Βενεζουέλα
Ο Νίκος Παππάς έγινε διάσημος, αρχικά με το περίφημο ταξίδι στη Βενεζουέλα. Κανείς ποτέ δεν έμαθε τι δουλειές έκλεισε εκεί. Τα πιο ακραία σενάρια, θέλουν τον Νίκο Παππά να ήταν μεσάζων ανάμεσα σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και το καθεστώς Μαδούρο- εξ ού και η παρουσία δίπλα του, του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, με ειδίκευση στις off shore- με την προμήθεια να καταλήγει στα ταμεία του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλές φορές αναφερθεί με υπονοούμενα για αποκαλύψεις που θα έρθουν για την οικονομική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ από το καθεστώς Μαδούρο, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο Νίκος Παππάς, είχε κάνει το ταξίδι στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013, μαζί με τον δικηγόρο ειδικό στις off shore εταιρείες Αρτέμη Αρτεμίου και τον Χρήστο Καλογρίτσα. Το ταξίδι είχε αποκαλύψει με έμμεσο τρόπο στην Προανακριτική, ο ίδιος κ. Καλογρίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις που είχε ο Νίκος Παππάς με το δικηγόρο Αρτεμίου.

Στον αποκαλυπτικό διάλογο που είχε με τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Καλογρίτσας είχε αναφέρει:

Τσαβδαρίδης: Στη Βενεζουέλα με τον Παππά και τον Αρτεμίου πήγατε μαζί;

Καλογρίτσας: Πήγαινα συχνά. Μου άρεσε.

Τσαβδαρίδης: Μαζί τους πήγατε;

Καλογρίτσας: Εγώ πήγα με άλλο αεροπλάνο.

Μαρκόπουλος: Αφήστε τα αυτά. Μαζί βρεθήκατε; Μην μας εμπαίζεται. Πήγατε την ίδια περίοδο με τους Παππά - Αρτεμίου;

Καλογρίτσας: Εμένα φίλος ήταν ο Λαφαζάνης που του άρεσε η Βενεζουέλα.

Μαρκόπουλος: Καταλάβαμε κύριε μάρτυρα... καταλάβαμε πολύ καλά.

Ο τότε υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στον Real, είχε πει ότι ταξίδεψε στη Βενεζούλα μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο των Off Shore Άρτεμη Αρτεμίου για να διερευνήσει το ενδεχόμενο να πάρουμε τρόφιμα από τα super market της Βενεζουέλας, μία δήλωση που προκάλεσε απορίες και ερωτήματα, ειδικά αν αναλογιστούμε τις εικόνες με τα άδεια ράφια που έφταναν στις οθόνες μας εκείνες τις ημέρες. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη δουλειά που είχε αναλάβει...

Όταν ο Μιωνής ξεσκέπασε την σκευωρία Παππά με την Μαρέβα
Η δεύτερη δουλειά που αναλαμβάνει ο Νίκος Παππάς είχε να κάνει με τη Μαρέβα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει εναγωνίως στοιχεία που να εκθέτουν τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, και τη "βρώμικη δουλειά" αναλαμβάνει ο Νίκος Παππάς. Δεν θα διστάσει να το ζητήσει από τον Σάμπι Μιωνή, που τότε είναι υπόδικος στην Ελλάδα και βρίσκεται υπό πίεση. Του ζητάει να πείσει τον Σταύρο Παπασταύρου, που επίσης είναι ενώπιον της Δικαιοσύνης, να δώσει στοιχεία σε βάρος της Μαρέβας, υπονοώντας ότι έτσι θα γλυτώσει από τις ποινικές διώξεις. Και ο Παπασταύρου και ο Μιωνής. Το πρόβλημα για τον Νίκο Παππά είναι ότι όλα όσα λέει ηχογραφούνται από τον Μιωνή και αργότερα θα δούν το φως της δημοσιότητας...

Οταν ο Νίκος Παππάς ζητάει από τον Μιωνή να πείσει τον Παπασταύρου να δώσει στοιχεία σε βάρος της Μαρέβας, ο Μιωνής αντιδρά. Του λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που ξέρει ο Παπασταύρου και δεν τα ξέρει εκείνος και προσθέτει, ότι τον δικηγόρο Παπασταύρου και την Μαρέβα Μητσοτάκη τους συνδέει μεγάλη φιλία. Θα κατέθετες ποτέ εσύ, τον ρωτάει σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα; Ο Νίκος Παππάς κάνει ένα αρνητικό νόημα και ο Σάμπυ Μιωνής συνεχίζει: Θα ήθελες εσένα να σου κάνουν κάτι τέτοιο…


Το απόσπασμα για τη Μαρέβα Μητσοτάκη:

ΠΑΠΠΑΣ. Όχι, εγώ σκεφτόμουν πραγματικά αν είχες εσύ ασχοληθεί λίγο με το ταξίδι στο επενδυτικό κομμάτι, θα το είχαμε κάνει πύραυλο.

MΙΩΝΗΣ. Το ξέρω. Το ξέρω, το ξέρω. Εγώ αυτή τη δουλειά μπορώ να την κάνω καλύτερα από όλους. Δηλαδή δεν υπάρχει! Γιατί έχω κατευθείαν access, έτσι, κατευθείαν access! Αλλά, ξέρεις...

ΠΑΠΠΑΣ. Μην ταράζεσαι ρε μαλ@@α.

ΜΙΩΝΗΣ. Δεν γίνεται να μην ταράζομαι ρε συ.

ΠΑΠΠΑΣ. Εντάξει, το καταλαβαίνω, το καταλαβαίνω...

ΜΙΩΝΗΣ. Έχω μεγάλους γονείς, έχω έναν αδερφό ο οποίος δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα με την οικογένεια του αυτή τη στιγμή, γιατί φοβάται, έτσι, δεν γίνεται να μην ταράζομαι. Έχω έναν κολλητό φίλο, συνέταιρο πρώην και τα λοιπά, ο οποίος μου λέει "δεν ξέρω πόσο θα αντέξω" και τον βλέπω ότι είναι σε κατάσταση τρελή, με 2 ψυχιάτρους και φάρμακα. Και ο Σταύρος τα ίδιο με ψυχοφάρμακα.

ΜΙΩΝΗΣ. Όσο και αν τον μισείτε και τα λοιπά, άνθρωπος είναι και αυτός.

ΠΑΠΠΑΣ. Δεν μισούμε κανέναν, δεν μισούμε κανέναν. Να βγει να μιλήσει.

MIΩΝΗΣ. Να βγει να μιλήσει να πει τι ρε σύ;

ΠΑΠΠΑΣ. Έλα ρε μα@@κα. Να βγει...

ΜΙΩΝΗΣ. Και τι να πεί; Σίγουρα; O Σταύρος ξέρει πράγματα που δεν ξέρω εγώ; Έτσι; Για κάτσε δύο λεπτάκια. Αλλά να σου πω, εσύ θα έβγαινες ποτέ να μιλήσεις για τον Αλέξη;

ΠΑΠΠΑΣ. ( Mάλλον γνέφει υποδηλώνοντας άρνηση)

ΜΙΩΝΗΣ. Ε, πως περιμένεις τώρα ο άλλος να βγει; Να είμαστε τώρα λογικοί. Δηλαδή θες να σου κάνουν το ίδιο πράγμα εσένα μεθαύριο; E, δεν λέει, δεν λέει...

ΠΑΠΠΑΣ. Kαι τη Μαρέβα. Και τη Μαρέβα.

MIΩΝΗΣ. Τι;

ΠΑΠΠΑΣ. Και τη Μαρέβα.

ΜΙΩΝΗΣ. Και τι θες δηλαδή; Είναι κολλητή του φίλη η Μαρέβα. Όταν πέθανε η γυναίκα του Σταύρου...

ΠΑΠΠΑΣ. Κολλητή τι;

ΜΙΩΝΗΣ. Φίλη

ΠΑΠΠΑΣ.Φίλη;

MIΩΝΗΣ. Είναι κολλητή φίλη του Σταύρου.

ΠΑΠΠΑΣ. Ααα, αα...

MΙΩΝΗΣ. Όταν πέθανε η γυναίκα του...

ΠΑΠΠΑΣ. Με τρέλανες! Λέω φίλη... χα χα χα

ΜΙΩΝΗΣ. Όταν πέθανε η γυναίκα του Σταύρου, έτσι, και το παιδί του ήταν 7 μηνών του Σταύρου, η Μαρέβα δεν μπορείς να φανταστείς πόσο του στάθηκε. Ήταν σαν δεύτερη μάνα του παιδιού του. Τι θες δηλαδή; Δεν ξέρω τι έχει κάνει, μπορεί να μην έχει κάνει τίποτα η Μαρέβα. Δεν έχω... Στα α@@ια μου. Αλλά, πες μου, τι θέλεις; Την κοπέλα που του στάθηκε όταν πέθανε η γυναίκα του...

ΠΑΠΠΑΣ. Να πάει να τη δώσει... Δεν θα το κάνει ποτέ.

ΜΙΩΝΗΣ.. Πως γίνεται αυτό; Δηλαδή, δεν παίζει αυτό ρε παιδιά. Δεν παίζει... Δηλαδή, είναι ο συνάνθρωπος σου...".

Οι αποκαλύψεις για τον ρόλο του στην υπόθεση Μιωνή, η δημοσίευση της ηχογραφημένης συνομιλίας του με τον ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματία και η αποκάλυψη ότι αναζητούσε μέσω έμμεσων εκβιασμών, στοιχεία για τη Μαρέβα Μητσοτάκη, είναι ίσως η αρχή του τέλους για τον Νίκο Παππά. Εκτοτε, τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρούν και αποστρέφονται αυτού του είδους την πολιτική των ύποπτων παρασκηνίων, θα τον αντιμετωπίζουν σαν σκοτεινό πρόσωπο.

Οι "τσάντες με χρήματα" για τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
Η χαριστική βολή για τον Νίκο Παππά ήρθε μετά τις αποκαλύψεις για το πώς έστησε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και πώς οργάνωσε την απόπειρα να συσταθεί το ΣΥΡΙΖΑ- channel. Μάλιστα είδαν τη δημοσιότητα και μηνύματα του Νίκου Παππά προς τον Χρήστο Καλογρίτσα, στα οποία ο υπουργός τότε, ενημέρωνε τον επιχειρηματία για τη μετοχική σύνθεση του καναλιού...

Ακολούθησε η αποκαλυπτική κατάθεση της γραμματέως του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, η οποία δήλωσε ότι "έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο, τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)".

Η μάρτυρας ανέφερε ότι χρήματα δίνονταν και σε δημοσιογράφους και σε άλλα πρόσωπα, τα οποία σχεδίαζαν την λειτουργία του καναλιού και της εφημερίδας.

"Από τον κ. Καλογρίτσα ζήτησαν να βοηθήσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, για την ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού που θα ήταν ένα κανάλι του κόμματος, στο οποίο κουμάντο θα έκανε ο κ. Παππάς και το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)", ανέφερε η μάρτυς η οποία προσέθεσε ότι ουσιαστικά από τον κ. Καλογρίτσα, ζήτησαν να "δανείσει" το όνομά του "για τη σύσταση του καναλιού. Το κανάλι θα ήταν του κόμματος. Θα έκανε κουμάντο το κόμμα, ο κ.Παππάς”, είπε η μάρτυρας.

Σύμφωνα με την ίδια κατάθεση, ο επιχειρηματίας ήταν καθοδηγούμενος και δέχθηκε να βοηθήσει την "ομάδα Παππά", επικεφαλής της οποίας ήταν ο τότε πρώην υπουργός Επικρατείας για ένα κανάλι του κόμματος.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της η μάρτυρας ανέφερε ότι "ο κ. Παππάς επισκεπτόταν τον κ. Καλογρίτσα κάθε μέρα", μερικές φορές και δυο φορές την ημέρα. "Πριν πάει ο κ. Παππάς στο Μαξίμου ερχόταν στα γραφεία της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα συζητούσαν για καμιά ώρα περίπου και έφευγε", επισήμανε η ιδιαιτέρα γραμματέας και προσέθεσε ότι αρκετές φορές ο επιχειρηματίας πήγαινε στο Μαξίμου και εκεί έβλεπε τον κ. Παππά και άλλους.

Αναφερόμενη η μάρτυρας στις σχέσεις που είχε ο κ. Παππάς με τον κ. Καλογρίτσα, επισήμανε ότι "οι σχέσεις τους ήταν οικογενειακές, φιλικές και κοινωνικές".

 

Όταν κοιτούσε λοξά τους δημοσιογράφους μετά την τραγωδία στο Μάτι
Στην μικροπολιτική ιστορία, αξέχαστη θα μείνει και η παρουσία Παππά ως "γκαουλάιντερ" και επόπτη των δημοσιογράφων που κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις, στην περίφημη συνέντευξη τύπου για το Μάτι. Οταν ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υποστήριζε ότι η εκδήλωση της φωτιάς είναι ύποπτη, ότι είναι προϊον εγκληματικής ενέργειας και έτσι αναζητούσε άλλοθι για την κυβερνητική ανεπάρκεια.

Στην έκτακτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η εικόνα του Νίκου Παππά που κοιτάει τον δημοσιογράφο που κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις από τις πρώτες θέσεις που εκείνος βρισκόταν, θα γράψει ιστορία.

thetoc.gr