Με λόγο ευθύ, χωρίς πολιτικά “καθωσπρέπει”, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού, κ. Δημήτρης Αγγελόπουλος μιλά για την πολιτική όχι ως επάγγελμα, αλλά ως ευθύνη. Τονίζει πως η ενασχόληση με τα κοινά δεν μπορεί να είναι προσωπική προβολή, αλλά πράξη με κόστος, σύγκρουση και στόχο. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ξεκαθαρίζει πως “η πολιτική είναι η ίδια η ζωή” και καλεί τους πολίτες να πάψουν να στέκονται απέναντι – να μπουν μέσα στο γήπεδο, να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν, να αλλάξουν.
Εκφράζει την ανησυχία του για την αποξένωση των πολιτών από τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα, αναγνωρίζοντας πως η απογοήτευση δεν είναι αβάσιμη, αλλά και πως δεν πρέπει να γίνει μόνιμη στάση. Μιλά για την ανάγκη μιας πολιτικής με αρχές, καθαρό λόγο και αλήθεια – ακόμα κι αν αυτή η αλήθεια δεν είναι δημοφιλής.
Χωρίς περιστροφές, απαντά για τα λάθη του παρελθόντος, το μέλλον του χώρου του, και κυρίως για την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία: “Δεν ήρθα για να είμαι αρεστός· ήρθα για να είμαι χρήσιμος”.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Χαρά Βαραβέρη για το loutrakiblog και το Korinthia24.gr
Κατ’ αρχήν, συγχαρητήρια για την ανάληψη του νέου σας ρόλου! Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από την ευθύνη του τομέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής;
Ευχαριστώ κυρία Βαραβέρη. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ καλές. Ξεκινήσαμε νωρίς ήδη και με πρωτοβουλία του Γραμματέα έχουν γίνει συνεδριάσεις με αναπληρωτές, γραμματεία και ολομέλεια. Υπάρχει διάθεση για δουλειά, τέθηκαν αρχικοί στόχοι -προτεραιότητες και ο τρόπος λειτουργίας. Το ζητούμενο είναι να παραχθεί το απαιτούμενο έργο, να διασυνδέσουμε τον Απόδημο Ελληνισμό να προασπίσουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων του εξωτερικού και να αξιοποιήσουμε επιτέλους την δύναμη τους
· Η εμπειρία σας από την διαμονή σας στην Ουάσινγκτον και η συνεργασία σας με την ομογένεια φαίνεται να είναι καθοριστική για το έργο σας. Ποια ήταν τα μεγαλύτερα μαθήματα που αποκομίσατε από αυτήν την εμπειρία;
Χρειάζεται πολύ και μεθοδική δουλειά, μακροχρόνιος σχεδιασμός, δικτύωση, συντονισμός – συνοχή, αξιοποίηση κάθε δυνατότητας και πολύ καλό «lobbying». Αν και στην Ευρώπη το «lobbying» το θεωρούμε κακό, στις ΗΠΑ είναι μονόδρομος για την ανάδειξη και προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών και τον επηρεασμό νομοθετικής – εκτελεστικής εξουσίας. Στην Αμερική οι ελληνικές «φωνές» ήταν δυνατές, κατείχαν θέσεις επιρροής σε πολιτικά, ακαδημαϊκά νομικά και οικονομικά κέντρα, επηρέαζαν αλλά ήταν λιγότερο οργανωμένες και πιο ανεξάρτητες από αυτές των «γειτόνων» μας που κινούνταν ευλαβικά βάσει σχεδίου. Η ουσία είναι ότι οι Απόδημοι Έλληνες αγαπούν και θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και με σωστή οργάνωση, δικτύωση και αξιοποίησή τους μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ιδίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, έρευνας, επιστημών, οικονομίας, ανάπτυξης και τουρισμού.
Πώς πιστεύετε ότι η ελληνική διασπορά μπορεί να ενισχύσει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ειδικά σε τόσο δύσκολες και ρευστές διεθνείς συνθήκες;
Άμεσα, ως άτυποι πρεσβευτές, με την ανάδειξη θεμάτων και προώθηση των ελληνικών θέσεων (lobbying) στις νομοθετικές – εκτελεστικές εξουσίες των Χωρών που ζουν. Πρόσθετα, με την δημιουργία διεθνών δικτύων επιρροής (fora, δεξαμενές σκέψης), με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της εχθρικής προπαγάνδας στην χώρα διαμονής τους και την προσέγγιση στρατηγικών συμμαχιών – συνεργασιών μέσω προσωπικών σχέσεων Ελλήνων του εξωτερικού.
Κτίζοντας αμφίδρομη επικοινωνία για καλύτερη – πιο γρήγορη ενημέρωση και καλύτερη κατανόηση πολιτικών-και κινήτρων- άλλων χωρών που επηρεάζουν την Χώρα μας, δίνοντας μας την δυνατότητα να λειτουργούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά.
Έμμεσα ισχυροποιώντας την δημόσια εικόνα της Χώρας μας και το πολιτιστικό της αποτύπωμα, ενισχύοντας την θέση και την διαπραγματευτική της δύναμη.
· Ο Απόδημος Ελληνισμός θεωρείται συχνά “αναξιοποίητο όπλο” για την Ελλάδα. Ποια βήματα σκοπεύετε να ακολουθήσετε για να εκμεταλλευτείτε πλήρως αυτή τη δύναμη;
H αξιοποίηση του Απόδημου Ελληνισμού μπορεί να γίνει πάνω σε ένα μακροχρόνιο εθνικό – οικουμενικό σχέδιο το οποίο θα εφαρμόζει η εκάστοτε Κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Προϋποθέτει διασύνδεση του Απόδημου Ελληνισμού, εισροή και καταγραφή πληροφοριών, αμφίδρομη επικοινωνία και εμπιστοσύνη, σεβασμό των δικαιωμάτων των Ελλήνων του εξωτερικού, ενίσχυση της πολιτιστικής – πολιτισμικής -γλωσσικής σύνδεσης και διασύνδεσή τους με την ελληνική οικονομία, Επιπλέον χρειάζεται μακροχρόνια σταθερή εξωτερική πολιτική και εθνικό σχέδιο δράσης για την στρατηγική αξιοποίηση των Αποδήμων που βρίσκονται σε καίριες θέσεις και μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση εθνικών θεμάτων.
Δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά, αντιθέτως όπως όλοι θυμόμαστε δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει απόρρητα στοιχεία των αποδήμων για μικροκομματικά εκλογικά της οφέλη στις Ευρωεκλογές δοκιμάζοντας την εμπιστοσύνη τους.
Εμείς ιδεατά οφείλουμε να δουλέψουμε και να διαμορφώσουμε αυτό το εθνικό σχέδιο δράσης της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης της Χώρας. Ρεαλιστικά να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και με αμφίδρομη επικοινωνία, μαζί τους να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα για τον Απόδημο Ελληνισμό, να αναδείξουμε – λύσουμε θέματα που τους αφορούν, να δημιουργήσουμε ισχυρά δίκτυα Ελλήνων του εξωτερικού, να τους δώσουμε φωνή και δικαιώματα, να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας και την ενεργή συμμετοχή τους και να αναδείξουμε τον ρόλο τους στην ανάπτυξη της Χώρας.
Η ενδυνάμωση της σχέσης των Ελλήνων του Εξωτερικού με την Ελλάδα είναι μία από τις προτεραιότητές σας. Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζετε για την ενίσχυση αυτής της σύνδεσης;
Σε πρώτη φάση πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Απόδημων Ελλήνων. Σημαντικό ρόλο η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, με μια ολοκληρωμένη – επικαιροποιημένη και ξεκάθαρη θέση στο πρόγραμμα μας σχετικά με το εκλέγειν και το εκλέγεστε, δηλαδή με το δικαίωμα της ψήφου των Απόδημων Ελλήνων και της εκπροσώπησής τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Επιπλέον ως τομέας πρέπει να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη σωστή επαναλειτουργία και αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), με εκπροσώπηση μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και επικουρικό έργο παραγωγής προτάσεων, δράσεων και διεκδικήσεων του Ελληνισμού της Διασποράς.
Η ενεργοποίηση και επιπλέον δημιουργία ομογενειακών οργανώσεων, πυρήνων, δικτύων έρευνας, επιστημών, οικονομίας, ανάπτυξης, παιδείας και πολιτισμού θα είναι το επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Χρειάζεται να επενδύσουμε σε νέες μορφές συμμετοχής μέσω ψηφιακών μέσων (ψηφιακή δικτύωση) και σύγχρονων θεμάτων, και στο πρόγραμμα μας να τονίσουμε την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων και των προγραμμάτων πολιτισμού, να υποστηρίξουμε καινοτόμες – διαδικτυακές- μορφές ελληνικής εκπαίδευσης, να επανασυνδέσουμε τους νέους με την Ελλάδα μέσω πανεπιστημιακών προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών ή πρακτικής εξάσκησης και να επιμείνουμε στην στήριξη και ενίσχυση των αμιγών σχολείων.
Τέλος, σε συνεργασία πάντα με τους συναρμόδιους τομείς και την κοινοβουλευτική μας ομάδα, να αναδείξουμε και επιλύσουμε θέματα – προβλήματα στη σχέση των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα μας,
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική διασπορά σήμερα και πώς μπορεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να συμβάλει στην επίλυσή τους;
Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που σχετίζονται με την ταυτότητά τους, τα δικαιώματά τους, την καθημερινότητά τους στην χώρα διαμονής τους, την σύνδεσή τους με την Ελλάδα και την σχέση τους με το κράτος και τις υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρω το δικαίωμα ψήφου και πολιτικής εκπροσώπησης τους, θέματα εκπαίδευσης και ελληνικής γλώσσας, θέματα γραφειοκρατικά (φορολογία, πιστοποιητικά, ασφαλιστικά, συντάξεις, ιθαγένειας). Γενικά υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στο ελληνικό κράτος και στη λειτουργία του.
Σε συνεργασία με τους συναρμόδιους τομείς και την κοινοβουλευτική μας ομάδα σκοπεύουμε να αναδείξουμε αυτά τα ζητήματα και να προτείνουμε καθαρές λύσεις δίνοντας πραγματική φωνή στους Απόδημους και φτιάχνοντας ένα σύγχρονο, φιλικό, δημοκρατικό, πλήρως ψηφιοποιημένο κράτος που θα επενδύσει στην παιδεία για όλο τον Ελληνισμό, θα αξιοποιήσει τις πρεσβείες και τα προξενεία του στο μέγιστο βαθμό και θα χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες εξ αποστάσεως.
Πώς εκτιμάτε τη σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην ελληνική ομογένεια και ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν;
Η εικόνα είναι σύνθετη και διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Ελλήνων του εξωτερικού. Έλληνες συναντούμε σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε πάρα πολλά επαγγέλματα, ενώ σε πολλούς τομείς (επιστήμη, επιχειρηματικότητα, πολιτική) ασκούν σεβαστή επιρροή. Γενικά, η ελληνική ομογένεια παραμένει δεμένη γύρω από την εθνική μας ταυτότητα, με συναισθηματικό κυρίως δεσμό και ισχυρά στοιχεία πολιτισμικής συνέχειας. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει η εκκλησία οι σύλλογοι και η γλώσσα.
Δυστυχώς όμως η ελληνική γλώσσα χάνεται στις επόμενες γενιές, ενώ υπάρχει και γήρανση των οργανώσεων αφού οι νέοι δεν ασχολούνται στις παραδοσιακές μορφές οργάνωσης.
Σήμερα η συμμετοχή Απόδημων Ελλήνων στις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας είναι περιορισμένη, με πολλούς να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην χώρα διαμονής τους.
Πώς πιστεύετε ότι η πολιτική του Κινήματος Αλλαγής θα επηρεάσει τη θέση και την αναγνώριση των Ελλήνων του Εξωτερικού στις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας;
Χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις και αλλαγή πολιτικής κουλτούρας. Οφείλουμε να ενισχύσουμε την θεσμική τους αναγνώριση και την πολιτική τους ενσωμάτωση μέσω εκπροσώπησης. Πρέπει να αναπτύξουμε δίκτυα πολιτικού διαλόγου και συμμετοχής των Απόδημων, να τους αξιοποιήσουμε για την προβολή του Ελληνισμού σε διεθνές επίπεδο. Να εργαστούμε μαζί για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους με διαφάνεια, αξιοκρατία και κανόνες που θα ισχύουν για όλους, με ισχυρούς θεσμούς, ανεξάρτητες αρχές και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τότε θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και θα μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση Κράτους Απόδημου Ελληνισμού.
Με δεδομένο το διεθνές πολιτικό σκηνικό και τις αλλαγές που συμβαδίζουν με τις νέες τεχνολογίες και την παγκοσμιοποίηση, πώς βλέπετε την προσαρμογή της Ελλάδας στην ανάγκη για σύγχρονες και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές εξωτερικής πολιτικής;
Πολύ αργή και ανεπαρκής. Στην εξωτερική πολιτική κινούμαστε χωρίς ένα σταθερό, εθνικό, συνολικά συμφωνημένο σχέδιο δράσης που δεν θα αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει υπουργός ή Κυβέρνηση. Δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει να ακολουθεί και όχι να επηρεάζει τις εξελίξεις.
Δεν ασκείται πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και έχει εξασθενήσει ο σταθεροποιητικός ρόλος που είχαμε στην ανατολική Μεσόγειο τα προηγούμενα χρόνια (Κυβερνήσεις Παπανδρέου – Σημίτη).
Δεν αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας δίνουν η ψηφιακή διπλωματία, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και η ηλεκτρονική διπλωματία που βρίσκονται σε αργό αναπτυξιακό στάδιο και έχουν περιορισμένη χρήση, ενώ υπάρχουν σοβαρά κενά και έλλειψη εθνικής στρατηγικής στην Κυβερνοασφάλεια. Επιπλέον η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά εφόσον δεν υπάρχουν εισροές πληροφοριών, διαδικασιών και ανθρώπων (εξιδεικευμένο προσωπικό).
Οικονομική, ενεργειακή διπλωματία, δεν υπάρχει αφού αποτύχαμε να προσεγγίσουμε πραγματικές επενδύσεις που να παράγουν πλούτο στην χώρα προωθώντας τις εξαγωγές και να γίνουμε ο οικονομικός και ενεργειακός κόμβος της περιοχής. Χάσαμε ακόμα και τον επιδραστικό ρόλο που είχαμε στα Βαλκάνια τις προηγούμενες δεκαετίες. Αποτύχαμε να εξελιχθούμε σε ενεργειακό ευρωπαϊκό πυλώνα. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ δίκτυο διανομής, αποθήκευσης και διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ευρώπη αργούν και αποκλείουν τους πολλούς. Η ανεπάρκεια – ανικανότητα της Κυβέρνησης φάνηκε τόσο στην προβληματική διαχείριση της Κυβέρνησης στην πόντιση του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου- Κρήτης, όσο και στην απαξίωση της Χώρας μας στις συζητήσεις και τον σχεδιασμό για την Ευρωπαϊκή Άμυνα.
Περιορισμένη η επιρροή μας στην περιβαλλοντική διπλωματία, με ανεπαρκή εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, περιορισμένη χρηματοδότηση και ερευνητική υποστήριξη σε περιβαλλοντικά θέματα. Τέλος η Κυβέρνηση έχει αποτύχει να ενεργοποιήσει και να αξιοποιήσει την Ελληνική Διασπορά και την πολιτιστική διπλωματία.
Τι θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό έργο που πρέπει να επιτελέσει ο τομέας Απόδημου Ελληνισμού κατά τη διάρκεια της θητείας σας, και πώς σκοπεύετε να το υλοποιήσετε;
Η θεσμική ενίσχυση της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στη δημόσια ζωή της Ελλάδας είναι ο μεγάλος στόχος και πρέπει να γίνουν πολλά για να το πετύχουμε αυτό. Σε πολιτικό επίπεδο η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την ψήφο των Απόδημων Ελλήνων και την εκπροσώπησης τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο και για την σωστή επαναλειτουργία ενός αναβαθμισμένου και δημοκρατικά εκλεγμένου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού σε ρόλο θεσμικού σύμβουλου της πολιτείας. Επιπλέον σε συνεργασία με τους υπόλοιπους τομείς του Κινήματος για θέματα των Αποδήμων, η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για αυτούς, όπως για παράδειγμα η υποστήριξη ελληνόγλωσσής εκπαίδευσης με σύγχρονα μέσα στο πρόγραμμα για την παιδεία.
Σε οργανωτικό επίπεδο, η ίδρυση ψηφιακής πλατφόρμας δικτύωσης Αποδήμων, η ενεργοποίηση – δημιουργία – διασύνδεση ομογενειακών οργανώσεων, πυρήνων και δικτύων με αμφίδρομη επικοινωνία για την επίτευξη κοινών στόχων.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο και σε συνεργασία με την επικοινωνιακή ομάδα του κινήματος η χρήση του digital society, η καταγραφή και συνεργασία ΜΜΕ Απόδημων Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, η δημιουργία λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την καλύτερη επικοινωνία θέσεων και δράσεων και φυσικά μια καμπάνια για την ενεργοποίηση της ψήφου των Αποδήμων .
Σε καθημερινή βάση η ανάδειξη θεμάτων – προβλημάτων στη σχέση των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα μας και η επίλυση τους.
Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Έλληνες του εξωτερικού και πώς πιστεύετε ότι η συνεργασία τους με την Ελλάδα μπορεί να προάγει την ενότητα και την πρόοδο του ελληνισμού παγκοσμίως;
Η Ελλάδα υπάρχει όπου υπάρχουν Έλληνες και οι απόδημοι είστε οι πρεσβευτές του πολιτισμού και των αξιών μας σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η συμμετοχή σας στις ομογενειακές οργανώσεις και τα δίκτυα, είναι σημαντική, θέλουμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται στον σεβασμό και την αμφίδρομη επικοινωνία.
Με κοινό βηματισμό, να ενώσουμε δυνάμεις αξιοποιώντας πληροφορίες, γνώση και τις καλύτερες πρακτικές, να συνδιαμορφώσουμε άμεσα το πρόγραμμα μας ενισχύοντας την μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας, την οικονομική και αναπτυξιακή συνεργασία, την διατήρηση της πολιτιστικής και γλωσσικής ταυτότητας, της εθνικής ενότητας και συνοχής.
Μαζί να εργαστούμε και να ενισχύσουμε την φωνή της Ελλάδας στον Κόσμο, να φτιάξουμε το παρόν και να χτίσουμε το μέλλον της, μεγαλώνοντας τον Ελληνισμό παγκοσμίως.
Ποιες είναι οι μελλοντικές σας προτεραιότητες και σχέδια στον τομέα του Απόδημου Ελληνισμού και ποιες δράσεις θα θέλατε να δουν άμεσα οι πολίτες;
Στόχος ο Τομέας να γίνει ένα εργαλείο παραγωγής πολιτικής στο πλευρό των Απόδημων. Άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση των καθημερινών θεμάτων και η συμβολή μας στην κατάθεση μιας ολοκληρωμένης – επικαιροποιημένης πρότασης για τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος ψήφου από τον τόπο διαμονής τους και της πολιτικής εκπροσώπησης τους,. Στη συνέχεια η διαμόρφωση των πολιτικών επικοινωνιακών και οργανωτικών προτεραιοτήτων Μελλοντικά η πλήρης αξιοποίηση του Απόδημου Ελληνισμού μέσα από ένα εθνικό σχέδιο δράσης με ενεργό και αναβαθμισμένο ρόλο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, παρατηρείται μία πτώση στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου φαίνεται να έρχεται δεύτερη με καλύτερα ποσοστά. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για αυτήν την τάση και πώς σκοπεύει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να αναστρέψει την πορεία αυτή; Ποιες είναι οι στρατηγικές που σκέφτεστε για να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στο κόμμα;
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται δημοκοπικά μεταξύ δεύτερης και τρίτη θέσης αλλά είναι η μοναδική πραγματική εναλλακτική διακυβέρνησης της Χώρας. Αυτό καταγράφεται και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, το γνωρίζει και η Κυβέρνηση. Είναι σημαντικό το ΠΑΣΟΚ να επενδύσει στο πρόγραμμα του, να προσπαθήσει να επικοινωνήσει καλύτερα τις προτάσεις του χρησιμοποιώντας κάθε επικοινωνιακό μέσο, με συνεχείς δράσεις και προσωπική επαφή.
Παράλληλα, ενεργώντας με διαφάνεια και πολιτικό ήθος, πρέπει να αναδείξει και τον εναλλακτικό τρόπο διακυβέρνησης απέναντι στο επιτελικό κράτος, με κανόνες που να ισχύουν για όλους, με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, περιφερειακή ανάπτυξη, με ισχυροποίηση θεσμών, ανεξάρτητων αρχών, ελεγκτικών μηχανισμών.
Επιπλέον, με ενιαία φωνή, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στρέψει την συζήτηση στην σύγκριση προγραμμάτων, να αναδείξει την ρεαλιστική πολιτική που παράγει στα περιφερειακά συνέδρια και τους τομείς πολιτικής, τις ενέργειες του που έσυραν την κυβέρνηση προς τις δικές του θέσεις (τράπεζες, golden visa, ασφάλιση νοσηλευτών) και τις ολοκληρωμένες προτάσεις του που μπορούν να καλυτερεύσουν την ζωή των πολιτών (ακρίβεια στέγαση, ιδιωτικό χρέος, , angel -επενδυτική- visa, υγεία, παιδεία, ενέργεια, πρωτογενής τομέας).
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δημοσκοπήσει έχουν δύο σκοπούς, την καταγραφή της κοινής γνώμης και τον επηρεασμό της, ενώ παράλληλα απέτυχαν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η μόνη πραγματική δημοσκόπηση που μετράει είναι η κάλπη. Πολλοί πολίτες σήμερα ψηφίζουν από θυμό ή αντισυστημικά. Διαχρονικά όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η οικονομία, «η τσέπη του πολίτη» καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ψήφο του. Αν επικοινωνήσουμε σωστά το πως θα κυβερνήσουμε, ενεργήσουμε θεσμικά και με συνέπεια, τότε στο τέλος θα δικαιωθούμε.
Η τραγωδία των Τεμπών έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και προκαλέσει έντονη κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση. Ποιες ευθύνες θεωρείτε ότι πρέπει να αναληφθούν από την κυβέρνηση και ποια μέτρα προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την αποφυγή τέτοιων τραγωδιών στο μέλλον; Πιστεύετε ότι το θέμα αυτό θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις και τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών;
Προφανώς και επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις και θα επηρεάσει και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο της Κυβέρνησης, η κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η κυβερνητική ανικανότητα, η κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης. Η σκληρή πραγματικότητα και ο αγώνας των συγγενών των θυμάτων ξεμπρόστιασε τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς της Κυβέρνησης και την προσπάθεια της να διαβάλει θεσμούς, ανεξάρτητες αρχές, ελεγκτικούς μηχανισμούς και όλοι γνωρίζουν πια ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο παντού.
Υπάρχουν τεράστιες Κυβερνητικές ευθύνες τόσο για το δυστύχημα όσο και για την προσπάθεια συγκάλυψης του. Η μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και της εγκατάστασης της τηλεδιοίκησης, οι «από το παράθυρο» κομματικοί διορισμοί, η αδιαφορία για τις καταγγελίες εργαζομένων για θέματα ασφάλειας, η αλλοίωση του χώρου της τραγωδίας, η συνταγματική εκτροπή με την μη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής για τον Τριαντόπουλο που μπορεί να οδηγήσει σε παραγραφές, όλα έχουν την σφραγίδα της κυβέρνησης, Εμείς επιμένουμε θεσμικά, όλα στο φως και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι.
Προτείνουμε την προσωρινή επαναφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε κρατικό έλεγχο και την εξεύρεση σύντομα νέου στρατηγικού επενδυτή που θα επενδύσει για να αποκτήσουμε μεταφορές σύμφωνα με τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Χρειάζεται να ανασυσταθεί η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με βάση τα διεθνή πρότυπα και με άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων στην παροχή τεχνογνωσίας και εποπτείας, με την Ρ.Α.Σ να είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση και πιστοποίηση του προσωπικού του ΟΣΕ.
Επιπλέον τονίζουμε την ανάγκη αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΣΕ, την επιλογή διοικήσεων με ανοιχτό διαγωνισμό και ακομμάτιστη αδιάβλητη διαδικασία. Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο για τον εκσυγχρονισμό του.
Ακούγεται με την τοποθέτηση των αναπληρωτών Γραμματέων στην Κορινθία, ότι επικαιροποιήθηκε και το ψηφοδέλτιο, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο φυσικά. Θα σας δούμε ξανά υποψήφιο;
Κυρία Βαραβέρη η στελέχωση των τομέων πολιτικής και το ψηφοδέλτιο είναι δύο ξεχωριστές διαδικασίες. Στην παρούσα φάση οφείλουμε να δουλέψουμε μέσα από τα Περιφερειακά συνέδρια μας και τους τομείς πολιτικής για την επικαιροποίηση του προγράμματός μας που θα γίνει το όχημά μας για την νέα αλλαγή για μια δίκαιη – συμπεριληπτική κοινωνία που θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία, μία κοινωνία όπου οι πολίτες θα ζουν και εργάζονται με αξιοπρέπεια. Οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε συλλογικά, δυναμικά και θεσμικά ώστε το ΠΑΣΟΚ να γίνει η επόμενη προοδευτική Κυβέρνηση της Χώρας. Δέσμευσή μου να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, όπως άλλωστε έκανα πάντα.