Τι πρέπει να γίνει στον δρόμο Σχίνου-Αλεποχωρίου για να πάψει να είναι δρόμος-ντροπή(ΒΙΝΤΕΟ)
2024 και ακόμα συζητάμε για το πως θα κρατάμε ανοικτό έναν σημαντικής σημασίας δρόμο, που ενώνει την Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο.

Μιλάμε για ένα κομμάτι του δρόμου που παρουσιάζει συνέχεια προβλήματα με κατολισθήσεις ενώ πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική οδός σύνδεσης της Αττικής με την Πελοπόννησο.

Περίπου 6 χρόνια πριν, με την μεγάλη φωτιά στην Κινέτα έκλεισε για αρκετές ώρες η Νέα Εθνική Οδός όπως και η Παλιά Ε.Ο. Το «έλα να δεις» έγινε στα Γεράνεια Όρη.

Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες αυτοκίνητα, λεωφορεία, ασθενοφόρα, κτλπ, να ανεβαίνουν τον δρόμο προς Περαχώρα, να περνούν μέσα από τους στενά δρομάκια των Πισίων και να κατεβαίνουν προς Σχίνο και Αλεποχώρι για να φτάσουν στον προορισμό τους ή και το αντίστροφο.

Από τότε είχαμε γράψει ότι αυτή η διαδρομή-κομβικότατης σημασίας-πρέπει να αναβαθμιστεί για να αποτελεί την τρίτη εναλλακτική λύση σύνδεσης Αττικής-Πελοποννήσου, όταν σταματά η κυκλοφορία για διάφορους λόγους, στις άλλες δύο οδικές αρτηρίες.

Χωρίς να είμαστε μηχανικοί , η απλή λογική λέει ότι πρέπει να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί παράκαμψη του χωριού των Πισίων και να δοθεί λύση σε αυτό το ένα χιλιόμετρο περίπου, εκεί μετά το Φαράγγι των Μύλων, που αποτελεί ημιμόνιμο πρόβλημα με τις κατολισθήσεις.

Το πρανή του βουνού σε αυτό το προβληματικό σημείο ανέρχονται σε αρκετά μεγάλο ύψος και είτε πρέπει να «φαγωθούν» για να δημιουργηθούν αναβαθμίδες(όπως στον Ισθμό) και να προστατευτούν τα πρανή με μεταλλικά πλέγματα ,είτε να κατασκευαστεί τούνελ, είτε να μπαζωθεί η θάλασσα και να φτιαχτεί ένα νέο κομμάτι του δρόμου εκεί.

Θεωρούμε ότι ο δρόμος Σχίνου -Αλεποχωρίου πρέπει να γίνει μία σύγχρονη οδική αρτηρία με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική μπάρα στην μέση καθώς είναι ένας δρόμος που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξυπηρετεί χιλιάδες οχήματα και δεν είναι λίγες οι φορές που  δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Ο δρόμος αυτός άπτεται της αρμοδιότητας των δήμων Λουτρακίου και Μεγάρων ,θεωρούμε ότι ακόμα και οι περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου δεν είναι αρμόδιες να δώσουν λύση, παρά μόνο η κυβέρνηση με την συνεργασία δύο ή και τριών υπουργείων. 

Πρέπει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να ενημερωθεί και να δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα για να πάψει να αποτελεί πρόβλημα στο μέλλον, να πάψει να είναι ένας δρόμος -ντροπή.

mifi(Μιχάλης Φιλιάνδρας)

Δείτε δηλώσεις του διευθυντή του  ΕΑΓΜΕ κ.Νικολάου, του Δημάρχου Λουτρακίου κ.Γκιώνη, του αντιπεριφερειάρχη κ.Γκιολή και του Δημάρχου Μεγαρέων κ. Μαργέτη.