Δημήτρης Πτωχός από το ECONOMIST IMPACT: «Να μεγαλώσουμε το αποτύπωμα των ΜμΕ της Περιφέρειάς μας, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα» (ΦΩΤΟ)
ως συμμετέχων σε πάνελ

Τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ενίσχυση και τον μετασχηματισμό της επιχειρηματικότητας, ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά την τοποθέτησή του στο Second European Business Summit του Economist, που διεξήχθη στις 24 Μαΐου στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.

Ο κ. Πτωχός συμμετείχε σε πάνελ με τίτλο «Ποιος είναι ο ρόλος των υποδομών στη σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΜμΕ;», μαζί με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Βασίλη Σπανάκη, και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη. Η συζήτηση εστίασε στις δυνατότητες και τα εργαλεία που διαθέτουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι για να διευκολύνουν ή να εμποδίσουν την πορεία των τοπικών επιχειρήσεων.

Μιλώντας για τον αναπτυξιακό ρόλο των περιφερειών, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε:

«Είναι ένα θέμα στην καρδιά όλης της οικονομίας, όχι μόνο της τοπικής και της περιφερειακής, αλλά και της εθνικής. Η ανάπτυξη και γενικότερα η ενίσχυση των επιχειρήσεων, είναι κάτι που στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το έχουμε θέσει σαν μέγιστη προτεραιότητα. Και είναι προτεραιότητα, γιατί μπορεί να δώσει απαντήσεις σε πάρα πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούν. Δημογραφικό, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, πράγματα τα οποία μας απασχολούν όλους, αλλά με έμμεσο ή άμεσο τρόπο μπορούν πραγματικά να δώσουν μια διαφορετική ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη».

Επίσης, υπογράμμισε τρεις βασικούς άξονες στους οποίους μπορεί να συμβάλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση:

«Πιστεύω πάρα πολύ πως οι Περιφέρειες, αλλά και ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης, μπορούμε να συμβάλλουμε σε τρία βασικά επίπεδα. Το πρώτο, το έχετε συζητήσει και το έχουμε εξαντλήσει, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ενισχύσουμε τα οικονομικά κίνητρα για να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι κάτι που το κάνουμε. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι θα πρέπει να γίνεται με ένα είδος συμπληρωματικότητας απέναντι στα προγράμματα, τα οποία γίνονται από την κυβέρνηση. Έτσι κι εμείς λοιπόν ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουμε ξεκινήσει τέτοιου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία. Προσπαθούμε να μοχλεύσουμε και να μεγαλώσουμε το αποτύπωμά τους με το μεγαλύτερο δυνατό τρόπο, όπως επίσης να αξιοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε συνέργειες σε όλες τις δυνατότητες που έχουμε. Είτε αυτό είναι κοινοτικοί πόροι μέσω ΕΣΠΑ, είτε το πρόγραμμα που έχουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είτε εθνικοί πόροι, είτε απευθείας ευρωπαϊκά προγράμματα ή οτιδήποτε άλλο».

Στο δεύτερο επίπεδο παρέμβασης, ο Περιφερειάρχης στάθηκε στις δομές που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα:

«Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με πολλούς φορείς και με όποιον θέλει να συνδράμει προς αυτή την προσπάθεια. Και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα. Έχουμε κάνει Κέντρα Επιχειρηματικότητας σε όλες τις πρωτεύουσες νομών, έχουμε πάρει πρωτοβουλίες με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, προκειμένου να μπορέσουμε να πείσουμε να γίνουν πιο ανοιχτές οι επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας σε υιοθέτηση νέων πρακτικών, σε καινοτομία, σ’ ένα διαφορετικό τρόπο εργασίας. Πιστεύουμε πάρα πολύ ότι η κουλτούρα είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει προκειμένου να ενσωματώσουμε περισσότερο καινοτομία».

Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού και υποδομικού περιβάλλοντος:

«Πρέπει σαν Περιφέρειες να φτιάχνουμε το κατάλληλο υπόβαθρο, χωροταξικό, αδειοδοτικές διαδικασίες, διαδικασίες που πρέπει να απλοποιηθούν, προκειμένου να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα όσο πιο πολύ γίνεται. Και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να ψηφιοποιήσουμε διαδικασίες, να απλοποιήσουμε, να μειώσουμε το κόστος που έχουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα είτε δικά μας είτε της κυβέρνησης, με τρόπο που να μπορέσουμε να γίνουμε πολύ πιο φιλικοί σε επενδύσεις».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανέδειξε τη στρατηγική στόχευση της Περιφέρειας:

«Το βασικό μας ζητούμενο και βασική επιδίωξη είναι να δημιουργήσουμε συνέργειες ανάμεσα σε επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα σαν Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να μεγαλώσουμε το αποτύπωμα και να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα, τα οποία μας απασχολούν».