Υπουργείο Δικαιοσύνης: Με ΑΙ οι νεκροτομές από τους ιατροδικαστές
Τι αλλάζει

Σημαντικές αλλαγές στον χώρο της ιατροδικαστικής καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά σε τεχνολογική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και οι ιατροδικαστές πλέον θα κάνουν τις νεκροτομές με την αρωγή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), μετά τις σοβαρές επιπτώσεις που ανέδειξαν οι υποθέσεις Πισπιρίγκου και Μουρτζούκου.

Με στόχο την ενίσχυση της ακρίβειας και την επιτάχυνση της σύνταξης των ιατροδικαστικών εκθέσεων, εισάγονται σύγχρονα εργαλεία όπως tablets, φωνητική περιγραφή ευρημάτων και αυτόματη δημιουργία προσχεδίων εκθέσεων από ψηφιακό βοηθό.

Νέα ψηφιακά εργαλεία στη διάθεση των ιατροδικαστών

Το νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, θα ενσωματώνει δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής. 

Μέσω φορητής συσκευής, ο ιατροδικαστής θα καταγράφει τις παρατηρήσεις του ενώπιον της σορού και θα εισάγει εικόνες, οι οποίες στη συνέχεια θα αναλύονται από το σύστημα.

Με τη χρήση ιατρικών βάσεων δεδομένων και προηγμένων αλγορίθμων, το λογισμικό θα συνθέτει ένα προκαταρκτικό πόρισμα για την αιτία θανάτου, βασισμένο στα ευρήματα που συλλέγονται. Το κείμενο της έκθεσης θα μπορεί να επεξεργαστεί από τον ιατροδικαστή, ο οποίος διατηρεί τον τελικό επιστημονικό έλεγχο.

Η εφαρμογή του συστήματος αναμένεται να μειώσει τις καθυστερήσεις και τα ανθρώπινα σφάλματα, συμβάλλοντας στην τεκμηριωμένη και αξιόπιστη απονομή της δικαιοσύνης.

Οι πρόσφατες υποθέσεις, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, ανέδειξαν τις ελλείψεις στις διαδικασίες και την ανάγκη για διαφάνεια και ακρίβεια. Ήδη, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών έχει αναστείλει τη λειτουργία της, με πειθαρχικές διώξεις και κυρώσεις να εκκρεμούν για αρκετούς ιατροδικαστές.

 

Νέα οργάνωση και δεοντολογικός έλεγχος


Πέρα από την τεχνολογική αναβάθμιση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά και σε ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές:

Έχουν προσληφθεί 32 νέοι ιατροδικαστές, ενώ έχει τροποποιηθεί η διαδικασία πρόσληψης νεκροτόμων.

Οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες πλέον υπάγονται σε νέα Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής.

Καθιερώθηκε ελάχιστο υποχρεωτικό περιεχόμενο για τις εκθέσεις και συστάθηκε Τριμελής Επιτροπή Επανεξέτασης, που μπορεί να επανεκτιμά πορίσματα μετά από εισαγγελική παραγγελία ή σχετικό αίτημα.

Παράλληλα, δρομολογείται η έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας και η θέσπιση πρωτοκόλλων λειτουργίας για την ενίσχυση της επιστημονικής εγκυρότητας.

Επιπλέον, έχουν ιδρυθεί νέα τοξικολογικά εργαστήρια σε Πάτρα και Πειραιά, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία νεκροτομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εντός του 2025. Έχει επίσης αναληφθεί πρωτοβουλία για την ταφή των αζήτητων σορών που παραμένουν για χρόνια στα δημόσια νεκροτομεία, δίνοντας τέλος σε μια μακροχρόνια εκκρεμότητα.

 

laws&order

Δείτε επίσης