Ακτοπλοΐα: Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στον ΦΠΑ των εισιτηρίων – Αίτημα ΣΕΕΝ για μείωση των συντελεστών
Υψηλότερος ΦΠΑ στην Ε.Ε. με 13% σε επιβάτες και 24% σε οχήματα

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια παραμένει η Ελλάδα, την ώρα που η νησιωτική της γεωμορφολογία και ο τουριστικός της χαρακτήρας απαιτούν δομικά κίνητρα προσβασιμότητας. Παρά το γεγονός ότι η χώρα αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, συγκεντρώνει το 18% της συνολικής ακτοπλοϊκής κίνησης στην Ε.Ε. – στοιχείο που αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία του κλάδου.

Ωστόσο, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στην Ελλάδα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% για τους επιβάτες και 24% για τα συνοδευόμενα οχήματα. Οι συντελεστές αυτοί είναι οι υψηλότεροι στην Ε.Ε., με χώρες όπως η Ισπανία και η Φινλανδία να εφαρμόζουν ΦΠΑ 10%, η Σουηδία 6%, η Ιταλία 5%, ενώ σε Μάλτα και Δανία ο ΦΠΑ για τις θαλάσσιες μεταφορές είναι μηδενικός.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) επανέρχεται με επίσημο αίτημα προς την κυβέρνηση για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, τόσο για τα εισιτήρια των επιβατών όσο και για τα συνοδευόμενα Ι.Χ., τονίζοντας την ανάγκη επαναξιολόγησης της φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ακτοπλοΐας.

Η αύξηση των τιμών των καυσίμων, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου, έχει προκαλέσει νέα πίεση στον κλάδο, ο οποίος –παρά τις δυσκολίες– διατήρησε σταθερά τα ναύλα για τη θερινή περίοδο, απορροφώντας μέρος του κόστους με την ταυτόχρονη εφαρμογή έκπτωσης 50% στα λιμενικά τέλη.

Πρόκειται για μια κίνηση που στοχεύει στη διατήρηση της επιβατικής ζήτησης ενόψει του καλοκαιριού και της αναμενόμενης αυξημένης τουριστικής ροής προς τα νησιά. Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει κατά καιρούς ο ΣΕΕΝ, οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν περιορισμένο περιθώριο ελιγμών, καθώς το λειτουργικό κόστος παραμένει υψηλό και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των στόλων, βελτίωση των υποδομών και προσέλκυση εργατικού δυναμικού εντείνεται.

Το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ

Ο ΣΕΕΝ ζητά τη μείωση του ΦΠΑ για τους επιβάτες από το 13% σε πιο ανταγωνιστικά επίπεδα, καθώς και την ευθυγράμμιση του ΦΠΑ στα οχήματα με τις πρακτικές άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. Το επιχείρημα ότι το συνοδευόμενο Ι.Χ. δεν συνιστά εμπορευματικό φορτίο και άρα δεν πρέπει να υπάγεται σε συντελεστή 24%, αποτελεί βασικό στοιχείο του αιτήματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, μια τέτοια μείωση εκτιμάται ότι θα είχε περιορισμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο, ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει αισθητά την επιβατική κίνηση, να τονώσει τα έσοδα των εταιρειών και να συμβάλει στην εσωτερική κινητικότητα, ειδικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους κατοίκους απομονωμένων νησιωτικών περιοχών.

Ακτοπλοϊκοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι: η διατήρηση του υψηλού ΦΠΑ περιορίζει όχι μόνο την αγοραστική δυνατότητα των επιβατών αλλά και τη βιωσιμότητα των δρομολογίων, ιδιαίτερα σε περιόδους μειωμένης ζήτησης.

-Σε μια χώρα που επενδύει στον τουρισμό και στη νησιωτικότητα ως δομικά στοιχεία της οικονομικής της ταυτότητας, η φορολογική πολιτική στις θαλάσσιες μεταφορές οφείλει να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες και προκλήσεις. Η μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα δεν αποτελεί μόνο οικονομικό αίτημα, αλλά και εργαλείο πολιτικής για την προσβασιμότητα, την ισόρροπη ανάπτυξη και τη βιώσιμη κινητικότητα.

– Αντί της φορολογικής επιβάρυνσης, η στοχευμένη ελάφρυνση μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία, μετατρέποντας την ακτοπλοΐα σε μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

 

newmoney.gr