Ποιός Κορίνθιος συνέβαλλε καθοριστικά στον Θαλάσσιο Χωροταξιακό Σχεδιασμό;
Η Ελλάδα η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια είχε αφήσει μετέωρα τα δικαιώματα της σε μια τεράστια έκταση που αγγίζει τα 505,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα!

Ο χώρος αυτός κρύβει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικών πόρων που δεν άφηνε αδιάφορη την Τουρκία. Για αυτό τον πλούτο που κρύβεται στα βάθη του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου στήθηκε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο καθώς και η προπαγανδιστική εκστρατεία της Γαλάζιας Πατρίδας.

 

Δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί το συνολικό εκτιμώμενο οικονομικό όφελος που θα έχει η χώρα μας από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της ελληνικής ΑΟΖ.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών σε μελέτη που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, μόνο για τα βεβαιωμένα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης εκτιμά το όφελος 25ετίας στα 452 δις δολλάρια!

Το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο ακυρώθηκε επί της ουσίας από την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου το 2020 ενώ την ταφόπλακα στα Τουρκικά όνειρα έβαλε πρόσφατα η Λιβύη βγάζοντας στην αγορά, θαλάσσια οικόπεδα σεβόμενη πλήρως τα διεθνή δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχοντας κλείσει τα θαλάσσια μέτωπα δυτικά(υπογραφή ΑΟΖ με Ιταλία το 2020) και νότια (θα τολμούσαμε να πούμε), το βλέμμα στράφηκε προς τα δυτικά. 

Η έκδοση και η κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού(ΘΧΣ) δεν είναι απλώς ένας προάγγελος ανακήρυξης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης(ΑΟΖ) και φυσικά δεν αφορά μόνο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

 Ο ΘΧΣ κατατέθηκε σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2014/89/ΕΕ και περιέχει αναλυτικά τα παρακάτω:

–        την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -μεταξύ άλλων- δια του             ορισμού θαλάσσιων πάρκων,
–        την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων,
–        την βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών,
–        την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη,
–        την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας και ιδιαίτερα των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου             αλλά και των υπεράκτιων αιολικών μας πάρκων,
–        την ιχθυοκαλλιέργεια,
–        την ενίσχυση των διασυνοριακών υποδομών κοινού ενδιαφέροντος με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης             και της άμεσης περιφέρειάς της.
 

Για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκαν τρία χρόνια σκληρής και εντατικής δουλειάς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία φυσικά με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία. 

Τρία χρόνια αθόρυβα και μεθοδικά υπάλληλοι-διαμάντια του Υπουργείου (υπό την ηγεσία του πρώην Υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη και από τον φετινό Μάρτιο του νυν Υπουργού Σταύρου Παπασταύρου) είχαν ως

 γενικό μαέστρο και καθοδηγητή τον δικό μας υφυπουργό Νίκο Ταγαρά!

Ο Κορίνθιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κλείνει πέντε ολόκληρα χρόνια σε αυτή την θέση και σαν έμπειρος πολιτικός μηχανικός, έχοντας στο βιογραφικό του τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και λοιπά Χωροταξικά, ήταν ο κατ'ουσία αρμόδιος για την σύνταξη του ΘΧΣ! 

Δείτε το ΦΕΚ 

 

Λόγω της μεγάλης προβολής του εθνικού αυτού θέματος τα φώτα της δημοσιότητας δεν στράφηκαν ως έπρεπε στον Νίκο Ταγαρά.

Με μια μικρή έρευνα διαπιστώσαμε εύκολα την σημαντική συμβολή του Κορίνθιου πολιτικού και θεωρήσαμε σωστό να πάρει την δημοσιότητα που επιβάλλει αυτή η εθνική κατάκτηση και για να γνωρίζουν τουλάχιστον οι Κορίνθιοι την αλήθεια!

Αυτή η εθνική νίκη θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να βρει η Ελλάδα την θέση που αξίζει και δικαιούται γεωπολιτικά σύμφωνα με το Δίκαιο Της Θάλασσας.

Ο ΘΧΣ δεν είναι μόνο για τις τωρινές γενιές αλλά και για τις επόμενες.

Τα συγχαρητήρια λοιπόν ανήκουν ιστορικά και στον Νίκο Ταγαρά!

 

mifi(Μιχάλης Φιλιάνδρας)